Tunteiden voima

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.4″ custom_padding=”0px||||false|false” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.14.5″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”]Tunteet vaikuttavat meissä kaikissa päivittäin. Päivittäiset kohtaamiset ja tilanteet herättävät meissä tunteita, joista emme ole edes itse tietoisia. Tunnetaitojen avulla voit lievittää arjen stressiä.

Tietoisuus itsestä on ensimmäinen tärkeä askel omien tunteiden ymmärtämiseen ja hyväksymiseen.

Meidän jokaisen olisi hyvä pysähtyä päivän aikana ja aistia miten tietoisia olemme omasta tunnetilasta eri hetkissä ja tilanteissa. Ajatukset ja menneisyyden muistot ja tapahtumat synnyttävät tunteita nykyhetken tilanteissa. Vaikuttamalla omiin ajatuksiimme pystymme vaikuttamaan myös omiin tunnetiloihin.

Arjen stressinhallinnan kannalta tärkeä taito on tunteiden hyväksyminen. On parempi antaa hyväksyntää tunteille, kuin yrittää tukahduttaa niitä. Miellyttävät tunteet tuntuvat kehossa eri tavoin ja niissä tunteissa meidän jokaisen on miellyttävää ja turvallista olla.

Syyskuun aikana sain vahvan muistutuksen siitä, miltä pelko ja ahdistus tuntuu kehossa kun minulle tärkeä läheinen oli menehtyä. Kun turvallinen arki muuttui nopeasti menettämisen peloksi ja tietämättömyys tulevaisuudesta oli läsnä jokaisena päivänä. Minua auttoi arjessa jaksamaan tunteiden hyväksyminen.

Pelko, ahdistus, suru, epätietoisuus, toivottomuus olivat vahvasti läsnä. Annoin hyväksyntää näille tunteille, jotka nousivat pintaan. Annoin hyväksyntää sille, että ihmisyys on inhimillistä. Tunteet ovat inhimillinen osa meitä kaikkia. Omiin ajatuksiin pystyin vaikuttamaan niin, että aloin herätellä toivoa ja luottamusta.

Kiinnitin entistä enemmän huomiota ympärillä oleviin asioihin, joista sain vähänkin voimaa. Hengitin toivoa syksyn lehdistä, uusista aamuista ja syvemmän elämän merkityksellisyyden ymmärtämisestä. Tunteesta, että uskalsin syvemmin pohtia ja tuntea elämää ja sen haurautta. Kohdata omia tunteita rehellisesti ja avoimena.

Ymmärsin taas vahvasti, että tunteet kuuluu meidän elämään. Heikoissa hetkissä turvan ja turvallisuuden tunteen löytäminen antaa voimavaroja ja luottamusta. Ymmärsin taas, miten valtava merkitys on ihmisten kohtaamisissa vaikeiden tilanteiden keskellä. Sanoilla, eleillä ja ilmeillä voimme luoda erilaista tunnetilaa ympärillemme.

Läsnäolon luominen tilanteisiin synnyttää luottamusta ja arvostusta. Meistä kukaan ei voi täysin tietää tai tuntea toisen tunnetilaa. Olemalla läsnä voimme kuitenkin luoda luottamuksen tilan, joka mahdollistaa inhimillisten tunteiden nousemisen esiin. Hiljaisuudessakin tunteet ovat vahvasti läsnä. Joskus suurin viisaus ja rohkeus onkin hiljaisuudessa. Rohkeus aistia ja kuunnella ympärillä olevia tunteita. Tulla läsnä ja tietoiseksi itsestään ja muista.

Omia tunnetaitoja meistä jokainen voi lähteä harjoittamaan olemalla tietoinen omista tunteistaan ja antamalla hyväksyntää erilaisille esiin nouseville tunteille. Avoimuus puhua erilaisista tunteista perheissä, työyhteisöissä ja kohtaamisissa on tärkeä ihmisyyden taito.

Tänään olen kiitollinen tunteista, joita tunnistan kehossani. Helpotus, luottamus, myönteisyys, yhteenkuuluvuus ja toiveikkuus. Kun sain taas nähdä rakkaan läheiseni ja kuulla hänen toiveikkaan äänen kun elämä antoi jatkoaikaa.

Elämä on tässä ja nyt. Menneisyyden muistot, nykyisyys ja tulevaisuus tanssivat erilaisina tunteina meissä jokaisena päivänä. Suosittelen antamaan tälle tanssille lempeää hyväksyntää. [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Mari Ravattinen

Mari Ravattinen

Mindfulness ohjaaja ja tunneälyvalmentaja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top